Преса

“Рисуването е медитация”

Инженерът-художник преживява възходи и падения, но животът му поема добра посока, след като среща своята Жулиета.

Животът на Ромео Смилянов е достоен за филмовата лента. Преминал през невероятни житейски превратности, спадове и върхове, днес, “на попрището жизнено в средата”, Ромео може да се похвали с прекрасно семейство, успешен бизнес и осъществяване на детската му мечта – да твори, да рисува. И сякаш именно дългото чакане го кара да се “възпламени”, да избухне като вулкан и само в разстояние на една година да нарисува над 100 картини!

„Рисувам от дете. Винаги съм обичал да го правя. Исках да запиша Художествената гимназия, но родителите ми ме насочиха към Строителния техникум. После завърших Лесотехническия институт и няколко години след това се занимавах с научна работа. Дойдоха промените, а с тях и трудностите. Озовах се буквално на улицата, бяхме съкратени, без работа, с две малки деца в гарсониера в столичния квартал “Младост”. По това време животът ми се обърна”, разказва симпатичният ми събеседник.

Прочетете още »

„Защото няма разделена вечност“

Поетът Пламен Йорданов и художникът Ромео Смилянов със съвместно издание
изд. Богианна

book3

Българските светини, Жулиета и един наш Ромео

вестник „Анонс“

statia2

Ромео реди картини, докато Жулиета вади зъби

Image_308237_407

Ромео е женен за Жулиета вече 30 г. Той е бизнесмен, но от една година рисува. Тя е зъболекарка, но е превърнала кабинета си в картинна галерия за мъжа си. Те са семейство Смилянови от София, но наистина се казват Ромео и Жулиета

“Ищахът да рисувам ми дойде внезапно”, каза пред “Труд” Ромео. Той представи 55 свои картини в “Шератон” и продаде 13 от тях. “А колко съм подарил, сам не знам. Аз съм бивш инженер, бивш научен работник и настоящ търговец на хранителни продукти. В началото закачихме картините по стените в зъболекарския кабинет на жена ми, защото нямаше къде. Но видях как пациентите се шашват като влязат, защото са много пъстри. Заглеждат се, усмихват се, жена ми твърди, че имат терапевтичен ефект. Направо забравят за какво са дошли”, шегува се Ромео.

Прочетете още »

Съдбата и Шекспир събрали Ромео и Жулиета

списание „Любов & вино“

2011-statia1watch full film Sherlock: The Final Problem 2017